Istorija apie Gardamą „pradėjo savo gyvenimą“   (NUOTRAUKOS) (VIDEO)

Penktadienį Šilutės F.Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko naujos Anatolijaus Žibaičio knygos „Gardamo istorijos vingiai“ sutiktuvės. Taip nuo tol šis patraukliai parašytas pasakojimas pradėjo „savarankišką gyvenimą“. Jis tapo visuomenės dalimi. Tad jau galima ne tik joje pateikta istorija džiaugtis, bet ir analizuoti, papildyti ar net kritikuoti.

Į naujos knygos pristatymo šventę susirinko šilutiškiai Dalios ir Anatolijaus Žibaičių artimieji, draugai ir bičiuliai, gardamiškiai bei tie, kas domisi krašto praeitimi.

Tai buvo šiek tie netradicinis naujo leidinio sutikimas, nes renginio vedančioji buvo pati ponia Dalia. Gerai pažindama autorių, o dažnai būdama ir jo darbų bendraautorė, ji galėjo pašmaikštauti bei tinkamai atskleisti jo darbo būdus bei ypatumus. Ir apie Gardamo istorijos gimimą ji taip pat gerai žinojo. Todėl buvo įdomu klausytis, kai pasirinkusi kiek netradicinį bendravimo su autoriumi būdą – linksmą interviu, – ji padėjo susirinkusiems sužinoti, kaip gimė ši Gardamo, jo apylinkių žmonių ir įvykių tuose kraštuose istorija.

Po šio interviu tapo žinoma, kad knygos rašymas truko daugiau, kaip penketą metų. Kad iš rankraščio surinkus ją kompiuteriu, ji viršijo visus lūkesčius ir spaustuvės limitus, nes buvo daugiau 500 puslapių. Tad teko nemažai ko atsisakyti. O tai padaryti autoriui buvo be galo sunku. Kalbino ir apie medžiagos šaltinius, paribio kultūrą, domėjosi, kodėl tiek daug vietos skirta Gardamo apylinkių liuteronams, ar jaučia to krašto savitumą ir t.t. Atsakymai buvo taiklūs ir aiškūs, ir, kaip A. Žibaičiui būdinga, su humoru.

Renginiui nuotaiką kūrė judviejų anūkė Anika Vaitiekūnaitė. Ji savo labai skaidriu ir įsimintinu balsu padainavo keletą klasikinių dainų. Taip pat dainavo ir knygos redaktorės sūnus Domas Saulevičius, dabar Klaipėdos S.Šimkaus konservatorijos vokalo studijų studentas.

Taip pat būta daugybė pasisakančiųjų. Visi norėjo pasidžiaugti naujuoju leidiniu bei pasididžiuoti pažintimi su autoriumi. Buvo ir savo istorijas norinčiųjų papasakoti.

Tad po šio knygos pristatymo, ji tapo visuomenės dalimi. Gal ir neblogai pasakė vienas iš kalbėjusiųjų, kad pasitinkat valstybės 100-metį, būtų labai gerai rasti lėšų iš išleisti šią A.Žibaičio parašyta Gardamo istoriją su visais 500 puslapių. Tai būtų deramas krašto žmonių indėlis šiai garbingai sukakčiai.

Be the first to comment on "Istorija apie Gardamą „pradėjo savo gyvenimą“ "

Leave a comment

Your email address will not be published.


*