Išrinktas pagrindinis Vydūno jubiliejui skirtas exlibris

Rugsėjo pabaigoje autoritetinga komisija apibendrino Šilutės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos tarptautinio ekslibrisų konkurso „ExLibris. Vilhelmui Storostai Vydūnui – 150“ rezultatus. Buvo išrinkti 3 geriausi darbai, kurie bus įvertinti premijomis. Būta ir daugiau įdomių exlibrsų. Jie pelnys Lietuvos dailininkų sąjungos diplomus, Šilutės rajono savivaldybės mero padėkas, partnerių prizus. Šiuo metu baigiamas rengti parodos katalogas, kuriame ir bus paskelbti konkurso dalyvių darbai.

Šio konkurso vertinimo komisiją sudarė grafikė, knygų iliustruotoja ir apipavidalintoja Daliutė Ivanauskaitė – Kezienė, grafikė Virginija Kalinauskaitė, Vydūno draugijos pirmininkas Tomas Stanikas, Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos dailininkas – apipavidalintojas Andrius Sirtautas. Šiam būriui vertintojų vadovavo Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkė, dailininkė vitražistė Edita Utarienė.

Iš viso konkursui savo darbus pateikė 39 dailininkai iš 17 šalių. Jie sukūrė ir į Šilutės biblioteką atsiuntė 75 mažosios grafikos kūrinius – ekslibrisus. Pagal šio konkurso nuostatus, visi šie grafikos kūriniai lieka Šilutės Fridricho Bajoraičio viešajai bibliotekai ir papildys jau turimą knygos ženklų – ekslibrisų – rinkinį. Darbų autorių geografija labai plati: Lietuva, Latvija, Lenkija, Ukraina, Belgija, Bulgarija, Makedonija, Norvegija, Prancūzija, Rumunija, Serbija, Slovėnija, Turkija, Vokietija, Rusija, Meksika ir JAV.

Po beveik penkių valandų darbo, kurio metu aptarti visi darbai, paaiškėjo pirmosios premijos laureatas. Ja tapo Lietuvos dailininkė Karina Piečaitytė, kuri atsiuntė darbą, pavadintą „Laiko paliestas veidas“. Antrąja premija įvertintas autorius iš Slovenijos Arpad Šalamon. Savo darbą jis įvardino labai lakoniškai „Vydūnui“. Tatjana Mackevič, taip pat autorė iš Lietuvos, įvertinta trečiąją premija. Savo darbą ji pavadino „Pasaulėžiūra“.

Dėl aukščiausių šio konkurso įvertinimų taip pat konkuravo ir Alfonso Čepausko, (Lietuva), Andrian Herrera Madariaga (Meksika) ir Wilhelm Matthias Jun (Vokietija) mažosios grafikos darbai.

Komisija taip pat atkreipė dėmesį į Martin R. Baeyens iš Belgijos, Roumen Mihailov iš Bulgarijos, Kristinos Daniūnaitės, Aušros Čapskytės, Rasos Janulevičiūtės ir Kristinos Žilinskaitės iš Lietuvos bei Miroslav Savkov iš Serbijos Vydūno jubiliejui skirtus exlibrisus.

Skelbdama konkursą, Šilutės F.Bajoraičio viešoji biblioteka kvietė dailininkus naujai įvertinti ir interpretuoti Lietuvos kultūrai, istorijai nusipelniusio filosofo, rašytojo, dramaturgo, publicisto ir kultūros veikėjo Vydūno gyvenimą bei kūrybinį palikimą. Nors visi atsiųsti darbai vienaip ar kitaip buvo skirti filosofui, tačiau ne vienas jų skirtas Vilniaus universitetui, Lietuvos Respublikos kultūros ministrei, Vydūno draugijai, Šilutės Fridricho Bajoraičio viešajai bibliotekai bei atskiriems asmenimis.

Tarp konkurso dalyvių buvo ir šilutiškiai Egidijus Vidrinskas. Iš Vokietijos savo darbą atsiuntė ir Gabija Vidrinskaitė.

Be the first to comment on "Išrinktas pagrindinis Vydūno jubiliejui skirtas exlibris"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*