H.Zudermano jubiliejų pradėjo trumpametražiai filmai

Beveik visi filmų kūrėjai. Viduryje M.Žukauskas ir J.Pancerova (pirmoji iš dešinės).

Šilutės kultūros ir pramogų centre trečiadienį įvyko moksleivių trumpo metražo filmų ir filmuotų siužetų konkurso „Mano kraštas – Mažoji Lietuva“ baigiamoji dalis – filmų peržiūra bei nugalėtojų skelbimas. Šis, dar pavasarį paskelbtas, konkursas buvo skirtas vokiečių rašytojo Hermano Zudermano 160-tajam jubiliejui, kuris šiomis dienomis ir pradedamas minėti.

Tokio pirmą kartą surengto konkurso iniciatoriai ir rengėjai buvo Šilutės kultūros ir pramogų centro darbuotojai. Šio projekto vadovu buvo pakviestas TV laidų, filmų, teatro bei montažo režisierius Mikas Žukauskas iš Vilniaus. Už savo kūrybinius darbus bei 2012 metais už filmą „Dievas sukūrė viską, išskyrus kilimą“ ji buvo apdovanotas „Sidabrinės gervės“ prizu.

Šiek tiek pristatydamas save bei šį projektą, M.Žukauskas sakė, kad jis senai dirba su moksleiviais, veda kūrybines dirbtuves. Ir mielai važinėja į kitus miestus, nes jam įdomu, kaip kitur žmonės gyvena. Tad labai apsidžiaugė gavęs kvietimą dalyvauti tokiame projekte Šilutėje. Čia jis lankosi pirmą kartą ir jam čia labai patiko. Kūrybinių dirbtuvių vadovas sakė, kad darbo principas labai paprastas. Paprastai skiriama trys dienos, per kurias rašomas scenarijus, filmuojama ir montuojama. Viską reikia daryti labai greitai. Iš ties – vieną filmuką jo kūrėjai po montažo atnešė tiesiai į peržiūros salę.

Tačiau ne visi filmus kūrė tris dienas. Pirmasis jų buvo Šilutės pirmosios gimnazijos moksleivių pasakojimas apie kūrėjų kelionę į Žalgirių pelkę, kur ir gimė H.Zudermano kai kurių apysakų herojai. Tad tai buvo gerai apmąstytas ir greičiausiai dar vasarą sukurtas filmukas. Jį kūrė gimnazistės Simona Bendžiūtė, Gytė Gužauskaitė ir Austėja Obrikytė. Jos dėkojo savo auklėtojai, jos vyrui bei klasės draugams už šio pagalbą kuriant šį filmą. Po šio filmo buvo labai smagu matyti dar parodytus siužetus, kaip jis buvo kuriamas.

Nuotaikingas buvo ir Šilutės Vydūno gimnazijos komandos filmas, kuriame H.Zudermanas bei Vydūnas „kalbasi“ apie dabartines Šilutės miesto aktualijas. Šiuos vaidmenis „puikiai atkilo“ rašytojo skulptūra bei filosofo biustas. Šį filmą kūrė Marta Jucevičiūtė, Diana Jankauskaitė, Monika Gudavičiūtė ir Oliandras Nazarovas.

Jungtinė Šilutės rajono Kintų ir Katyčių pagrindinių mokyklų bei Klaipėdos H.Zudermano gimnazijos komanda sukūrė vaidybinį filmuką, kur pagrindinis veikėjas Šilutėje bandė gauti žuvies. Jį kūrė Andrius Sadauskas, Marius Jokaitis, Vincentas Songaila ir Astijus Kundrotas.

Po peržiūros Šilutės kultūros ir pramogų centro direktorė Jūratė Pancerova paskelbė, kad konkurso prizas – kelionė į Vilnių, į kino filmų kūrimo vietas, – skiriamas visiems dalyvavusiems jame. Taip bus paskatinti šio pirmojo moksleivių kūrybinių filmų kūrėjai. Prizą įsteigė Getės institutas Vilniuje.

Šio pirmojo tokio konkurso partneriais buvo Šilutės rajono švietimo pagalbos tarnyba, Šilutės H.Zudermano draugija, Šilutės Hugo Šojaus muziejus, Goethe-Institut (Vilnius), Šilutės rajono vokiečių kilmės gyventojų bendrija „Heide“.

Netrukus po to vyko pirmojo Amerikoje sukurto vokiečių kino režisieriaus F.W.Murnau filmo „Saulėtekis: daina apie du žmones“ peržiūra. Jis sukurtas pagal rašytojo H.Zudermano „Kelionę į Tilžę“.

Be the first to comment on "H.Zudermano jubiliejų pradėjo trumpametražiai filmai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*