Grįžimas iš praeities: „Sąjūdžio metai. Fotokronika“

Sausio 17 d. (ketvirtadienį), 13 val. Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Žemaičių Naumiesčio ekspozicijoje (Pergalės a. 17, Ž. Naumiestis) bus atidaroma Vytauto Daraškevičiaus fotografijų paroda „Į Laisvę. 1988–1991 m.“, paroda skirta Sausio 13-osios įvykius paminėti. 

plakatasParodos pagrindą sudaro medžiaga iš dienraštyje „Lietuvos žinios“ nuo 2008 metų spausdintos skilties „Sąjūdžio metai. Fotokronika“, kurioje sinchroniškai prieš dvidešimt metų vykusiems svarbesniems įvykiams buvo spausdinamos fotografijos su trumpais komentarais.

Menininko teigimu, svarbiausią vaidmenį, kovojant dėl nepriklausomybės atkūrimo, atliko visuomenė, todėl jos atspindžius fiksuoti buvo įdomiausia.

„Nebuvau oficialiosios spaudos atstovas, akreditacijų neturėjau, todėl į uždarus renginius patekdavau retai. Ne tai man buvo įdomiausia. Ir tuomet, ir dabar manau, kad didžiausia šio unikalaus judėjimo jėga buvo ne jo lyderiai, bet taip vieningai ir masiškai į jį įsitraukę Lietuvos žmonės. Tad daugiausia ir stengiausi fiksuoti nuotaikas, kurias tiesiog spinduliavo susirinkusiųjų veidai, – nuostabą, ryžtą, viltį, džiaugsmą“, – pasakoja fotografas.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys Vytautas Daraškevičius fotografuoja daugiau nei 40 metų, surengė daugiau kaip dvidešimt personalinių fotografijos parodų. Fotografas daug dėmesio skiria lietuvių etnokultūros tematikai. Yra išleidęs keletą leidinių: 2007 m. – fotografijų albumą „Trumpiausios nakties paslaptis“, 2009 m. kartu su etnologu prof. Libertu Klimka – fotografijų albumą „Kaziuko mugė“, o 2013 m. kartu su Songu Džendžiunu – fotografijų albumą „Neatrastoji Kinija. Du žvilgsniai“.

Paroda Šilutės muziejaus Žemaičių Naumiesčio ekspozicijoje veiks iki 2018 m. vasario 28 d.

Parodos rengėjai:
Šilutės Hugo Šojaus muziejaus
Žemaičių Naumiesčio ekspozicija.
Informacija tel.: 8 65757152

Be the first to comment on "Grįžimas iš praeities: „Sąjūdžio metai. Fotokronika“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*