F.Bajoraičio literatūrinės premijos laureatas – Dovydas Pancerovas

Penktadienį Šilutės Fridriko Bajoraičio viešojoje bibliotekoje buvo paskelbta, kad trečiuoju F.Bajoraičio literatūrinės premijos laureatu tapo šilutiškis, portalo 15min.lt žurnalistas, Dovydas Pancerovas. Jam šis titulas teko už realiais įvykiais paremtą romaną „Kiborgų žemė“. Tuo baigėsi dvi dienas trukęs literatūrinis ruduo Šilutės rajone „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…‘2018“.        

Kas trejetą metų vykstanti tokia literatūros puota – puiki galimybė sužinoti, kas ir kada šilutiškių, ar su šiuo vardu siejamų kraštiečių per tuos metus buvo parašyta ir išleista. Į Šilutės F.Bajoraičio viešąją biblioteką per gražiai ir išmoningai bibliotekininkų rengiamą literatūrinį rudenį visi jie būna kviečiami, kad pasirodytų skaitytojams, pasidalintų savo kūryba bei papasakotų apie savo kūrybinius ateities planus.

Ketvirtadienį vidurdienį naujoje šios bibliotekos parodų salėje buvo surengtos literatūrinio rudens kraštiečių knygininkų sutiktuvės. Atvykusius sveikino skaitytojai, bibliotekininkai. Džiaugėsi gausiu būriu ir Šilutės rajono savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis. Po gražių žodžių, atvykę svečiai buvo pakviesti apsilankyti bibliotekų filialuose, kur jų laukė rajono skaitytojai.

Pavakare grįžę į Šilutės biblioteką rašytojai dalinosi savo įspūdžiais ir pastebėjimais. O pradėjo visa tai poetė ir dalininkė Giedrė Bulotaitė, pristatydama vasaros plenere Žemaitijoje sukurtą savo parodą.

Antrąją viešnagės Šilutės krašte dieną, penktadienį, į literatūrinį rudenį suvažiavę rašytojai toliau tęsė savo susitikimus su skaitytojais bei pažintį su Šilutės rajonu.

Po pietų vėl visi svečiai rinkosi draugėn į biblioteką. Čia ir buvo apibendrintas trejeto metų literatūrinis derlius. Su nuo 2015 metų pasirodžiusiais leidiniais susipažino humanitarinių mokslų daktarės, literatūrologės, vertėjos, Lietuvos rašytojų sąjungos narės Almos Lapinskienės vadovaujama vertinimo komisija. Netoli šimto knygų perskaitė ir darbus vertino taip pat ir humanitarinių mokslų daktarė, literatūros tyrinėtoja, poetė Ilona Čiužauskaitė, rašytoja, publicistė, Lietuvos rašytojų sąjungos narė Astrida Petraitytė, Žemaičių Naumiesčio gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Jūratė Daugalienė, Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Informacijos skyriaus vyresnioji bibliotekininkė Žaneta Jokužytė, Šilutės turizmo ir paslaugų verslo mokyklos lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Daiva Trijonienė bei pedagogas, žurnalistas Saulius Sodonis.

Prieš skelbiant laureatą, komisijos pirmininkė A.Lapinskienė apibendrino kiekvieno autoriaus knygą ar knygas, rasdama kūriniams bent po keletą taiklių pastebėjimų. Be literatūrinės F.Bajoraičio bibliotekos literatūrinio rudens „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…‘2018“ premijos, kuri D.Pancerovui buvo įteikta šios šventės pabaigoje, minėta komisija aptarė ir devynias nominacijas, jomis apdovanodama ryškiausius šių trijų metų autorius. Taip Ištikimybės Šilutės ir jos krašto tematikai, nominacija už knygą „Gardamo istorijos vingiai“, skirta Anatolijui Žibaičiui. Poezijos nominacija, už eilėraščių knygą „Lašai į akmenį“, skirta Antanui Žukauskui. Jaunojo kūrėjo nominacija apdovanota Šilutės bibliotekoje dirbanti Ignė Zarambaitė. Kūrinių vaikams ir jaunimui nominacija skirta kraštiečiui Sigitui Poškui. Vizualinės raiškos nominacija, už leidinį „Klaipėdos vaizdų albumas“, paskirta Kęstučiui Demereckui. Literatūros vertimų nominacija apdovanota Jurgita Marija Abraitytė. Gaila, kad dėl įvairių priežasčių šioje literatūros šventėje dalyvauti negalėjo ir kitų nominacijų autoriai. Jie penktadienį tebuvo paskelbti. Mokslinės arba mokslo populiarinimo literatūros nominaciją, už knygą „Lietuvių kalbos savitumas: lietuvių kalbos gretinimas su giminiškomis kalbomis“, komisija skyrė Arnoldui Piročkinui. Publicistikos, memuaristikos nominacija, už atsiminimų knygą „Pasakojimai prabudus“, skirta Vytautui Toleikiui. O Lietuvos šimtmečio nominacija, už istorinį romaną „Partizanas“, skirta Mindaugui Miliniui. Visi nugalėtojai ir literatūrinės premijos laureatas D.Pancerovas apdovanoti kintiškės Aušros Mačiulaitienės sukurtomis juvelyrinėmis plaketėmis.

2015-2018 metų literatūrinis derlius įvertintas. Belieka laukti po trejeto metų vėl vyksiančio Šilutės bibliotekininkų rengiamo literatūrinio rudens ir viltis dar gausesnio literatūrinio aruodo.

Šilutės F.Bajoraičio bibliotekos ir S.Sodonio nuotraukos.

Be the first to comment on "F.Bajoraičio literatūrinės premijos laureatas – Dovydas Pancerovas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*