Dviejų dalių pasakojimas, kai bingta mergelikė iš Mažosios Lietuvos visus regionus įveikė

Greta Gudaitytė ir jos mokytoja V.Galinskienė.

Jis apie gimnaziją šiais metais baigiančią juknaitiškę Gretą Gudaitytę. Mergina puikiai įvaldė užmarštin nueinančią Mažosios Lietuvos tarmę. Tai ji ne kartą įrodė ne viename konkurse. Šis trumpas pasakojimas – dviejų dalių. Pirmoji – gera, o antroji, deja, – liūdna. 

Geroji dalis

Liko tik keletas „formalumų“ – valstybinių egzaminų – ir Greta baigs Šilutės pirmąją gimnaziją. Šiaip ji – iš Juknaičių. Čia baigė Pagrindinę mokyklą. Jos mokytoja Rasa Gailiuvienė, pastebėjusi jos artistiškumą ir sugebėjimus, išmokė savo mokinę Mažosios Lietuvos tarmės paslapčių. Tad tapus Šilutės mokyklos gimnaziste Gretai jau nebereikėjo mokytis jos pagrindų. Gal ir gerai, kad lietuvių kalbos čia jai niekada nedėstė puikiai (gal net geriausiai) šią tarmę įvaldžiusi mokytoja Vaida Galinskienė – taip be tiesioginių mokyklinių įsipareigojimų jos tapo geros bičiulės. O Greta, padedama jau V.Galinskienės, toliau Šilutėje šlifavo šios tarmės įgūdžius.

Tai nebuvo lengva, nes Gretai ji nėra prigimtinė tarmė, kad galėtum vieną žodį kada, ką užsimiršus, kitu tarminiu pakeisti. Todėl buvo būtina labai stipri disciplina ir beveik jokios improvizacijos, ką gali sau leisti kad ir žemaičiai. Išmoktus tekstus reikėdavo labai tiksliai ir išraiškingai pateikti klausytojams ar konkursų komisijoms.

Žodžiu, Greta Gudaitytė balandžio 29 dieną tapo Lietuvoje kas antrus metus rengiamo Lietuvos vaikų ir moksleivių – liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis“ nugalėtoja. Jis labai solidus ir rimtas, kaip sakė mokytoja V.Galinskienė, savo organizuotumu panašus į „Dainų dainelės“ konkursą. Jame moksleiviai turi perteikti tikrą, originalų folklorą: jame pasakoja, dainuoja ar groja. Pagrindinis reikalavimas – pasakojimai turi būti perduodami iš lūpų į lūpas, arba paimti iš labai patikimų šaltinių – tai turi būti tikras folkloras. Jo pateikėja, mūsų atveju, buvo pati jos mokytoja V.Galinskienė.

Tačiau, prieš tampant nugalėtoja, reikėjo įveikti keletą turų. Reikėjo varžytis Šilutės rajone, būti geriausiai Klaipėdoje, kur rungėsi Mažosios Lietuvos ir Žemaitijos regionų moksleiviai. Galiausiai, balandžio pabaigoje, respublikinis turas Kaune. Dalyvių būta tiek daug, kad konkursas čia vyko net dvi dienas – šeštadienį ir sekmadienį. O rezultatai paaiškėjo tik po kelių dienų, susumavus visus rezultatus. Ir tuomet atėjo žinia, kad mergelikė Greta Gudaitytė iš Juknaičių, Šilutės pirmosios gimnazijos abiturientė, tapo jo nugalėtoja.

Dalindamasi įspūdžiais Greta su savo mokytoja V.Galinskiene kalbėjo, kad pasakojimui buvo pasirinktas tekstas apie tautinius rūbus. Jis puikiai tiko šių metų Tautinio kostiumo metams. Kiti dalyviai, nors ir apsirėdę jais, pasakojo legendas apie piliakalnius – jiems taip pat skirti šie metai. Mokytoja džiaugėsi savo mokinės laimėjimu ir neabejojo, kad komisijos simpatijas Greta pelnė ir savo puikia tarme, ir savo įgimtu betarpiškumu bei artistiškumu.

Jos pasakojimas vadinosi „Bingta mergelikė“ – daili mergelikė. Tam reikėjo ir bingtai apsirėdyti. Čia į pagalbą atėjo folkloro ansamblis „Ramytė“: viena jo dalyvių paskolino „bliūzę“, kita sijoną. O batelių Gretos kojai tinkamų ir prie jos aprangos derančių – niekas neturėjo. Panašiais, tačiau šiek tiek mažokais, ir taip pat skolintais, ji avėsi tik prieš išeidama į sceną – o laukdama savo eilės sėdėjo basa. Tačiau tai tik smulkmenos, kurios šiandien sukelia Gretai šypseną. Pasakodama ji labai išmoningai tarmiškai bei artistiškai pristatinėjo Mažosios Lietuvos tautinio kostiumo aprangos dalis.

Praėjusį sekmadienį Kernavėje buvo surengtas šių metų „Tramtatulio“ laureatų koncertas. Čia buvo oficialiai įvardinti ir apdovanoti jo nugalėtojai. Visą šią šventę filmavo LRT televizija. Tad netrukus pamatyti G.Gudaitytę ir išgirsti jos pasakojimą galima bus vienoje iš šios televizijos laidų.

Tačiau tai nebuvo vienintelis konkursas, kuriame pastaruoju metu dalyvavo Greta Gudaitytė. Gegužės 31 dieną ji grįžo iš Vilniaus, kur tapo etnokultūros projekto „Mūsų lobynas“, mokinių gebančių kalbėti tarmiškai, varžytuvių „Tarmių lobynai“ nugalėtoja. Čia jai buvo kiek lengviau, nes rungėsi tik po vieną pasakotoją iš visų Lietuvos etnografinių regionų. Ir čia Greta buvo geriausia – ji įveikė visus ir taip pat tapo šio konkurso nugalėtoja – Mažosios Lietuvos atstovė nugalėjo visus regionus! Reikėtų pridurti, kad Šilutę šiame konkurse taip pat atstovavo ir Pamario pagrindinės mokyklos komanda: ji tapo trečiosios vietos respublikoje nugalėtoja.

Liūdnoji dalis

Jau sakėme, kad Greta baigia Šilutės gimnaziją. O toliau… ji išvažiuoja pas mamą, tėtį ir brolį į Švediją. Ten planuoja per metus išmokti švedų kalbą. Tuomet toje šalyje sieks sau tinkamo išsilavinimo. Šiaip ji jau buvo su tėvais prieš keletą metų išvykusi į tą šalį, tačiau anuomet Gretai ten nepatiko ir ji nusprendė vidurinį išsilavinimą įgyti gimtinėje. O kas bus toliau – niekas ir nežino. Tikėkimės, kad gyvenimo keliai ir likimo vingiai ją vis tik atves į Tėvynę.

Šiaip jau puikiai Mažosios Lietuvos tarme kalbančią Gretą dar galime spėti išgirsti – ji jau tapo pilnateise folkloro ansamblio „Ramyte“ nare. Tad drauge su šiuo kolektyvu ji dažnai pasirodo.

G.Gudaitytei ir jos mokytojai V.Galinskienei buvo padėkota už šiuos pasiekimus Šilutės rajono savivaldybėje.

G.Gudaitytei ir jos mokytojai V.Galinskienei buvo padėkota už pasiekimus Šilutės rajono savivaldybėje.

1 Comment on "Dviejų dalių pasakojimas, kai bingta mergelikė iš Mažosios Lietuvos visus regionus įveikė"

  1. šilutiškė | 2017-06-11 at 13:27 |

    Sveikiname, didžiuojamės, šaunu.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*