Darbą pradėjo Plaškių bažnyčios atkūrimo bendrija

Kovo 31 d. Stoniškių seniūnijos salėje vyko Plaškių bažnyčios atkūrimo bendrijos (PBAB) susirinkimas. Jame buvo tariamasi dėl tolimesnio šių liūdno likimo maldos namų likimo ir darbų, kurių reikia imtis stabdant bažnyčios griuvimą, rūpinantis jos atstatymu bei numatant ateitį. Susirinkusiųjų nuomone, naujam gyvenimui prikelta buvusi viena gražiausių krašte Plaškių bažnyčių galėtų tapti daugiafunkciu kultūriniu centru.  

Jos reikalų tvarkymui susirinkimo metu sudaryta ir dviejų metų kadencijai patvirtinta septynių asmenų valdyba. Taip pat buvo sprendžiami organizaciniai reikalai: nutarta piniginėms gyventojų bei įmonių aukoms bažnyčios remontui bei ateities darbams vykdyti, atidaryti banko sąskaitą, sutarta dėl buhalterinių PBAB dalykų.     

Pradžioje apie PBAB tikslus kalbėjo jos steigėjai Viktor Bergner ir Gintautas Stančaitis. Pagrindinis jų – išsaugoti bažnyčią. Tam spręsti buvo suformuota visas suinteresuotas puses – bažnyčią, gyventojus ir  politikus – atstovaujanti PBAB valdyba. Jos nariais tapo Gintautas Stančaitis, Stoniškių seniūnas, Gintaras Šiaudinis, atstovausiantis evangelikų liuteronų bažnytinę administraciją, Danutė Bardauskienė – Plaškių kaimo bendruomenės pirmininkė, istorikė Roza Šikšnienė, Aurimas Širvys, architektas, Normann Baltrusch, atstovaus draugijos narius iš Vokietijos. Valdybos pirmininku išrinktas ūkininkas iš Rukų kaimo Viktor Bergner. Vienbalsiai buvo nutarta, kad bendrijos finansinius reikalus, vengiant nesusipratimų, tvarkytų buhalterinė įmonė. Bendrijos revizoriumi buvo išrinktas Kęstutis Gedminas, interjero architektas, gyvenantis Pageldynės kaime.

Šiuo metu Plaškių bažnyčios pastatas priklauso Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios (LELB) konsistorijai. 2016 metų lapkričio mėnesį konsistorija sudarė komisiją Plaškių bažnyčios tragiškai padėčiai spręsti. PBAB susirikime Stoniškiuose dalyvavo šios komisijos nariai ir jos pirmininkas kunigas Valdas Miliauskas. Jis pritarė bendrijos tikslams ir pažadėjo tarpininkauti, aptariant su LELB laikiną Plaškių bažnyčios pastato administravimo perdavimą PBAB.

Susirinkime buvo tariamasi dėl tolimesnės šios bažnyčios paskirties. Buvo siūlymas įrengti interaktyvią ekspoziciją apie Vilko vaikus ir Rytų Prūsijos tragišką likimą po Antrojo pasaulinio karo. Tai sietųsi su netoliese, Mikytų kaime, įrengta atminimo vieta Vilko vaikams. Taip pat galėtų būti pasakojimas apie tragišką bažnyčių situaciją buvusiame  Karaliaučiaus krašte po 1944 metų.

Plaškių bažnyčios pastatas, visų nuomone, turėtų įgyti daugiafunkcę paskirtį. Čia galėtų vykti ir pamaldos, ir klasikinės muzikos koncertai, kaimo bendruomenės renginiai ar dailės parodos, organizuojami menininkų plenerai. Visiems buvo aišku, kad platesnė ir intensyvesnė veikla padėtų atgaivinti ne tik bažnyčios pastatą, tačiau ir kaimo gyvenimą.

Atstatytos Plaškių bažnyčios koncepcijai numatyti buvo nutarta surinkti visus bendrijos narių siūlymus ir parengti bei visuomenei pristatyti pastato naudojimo koncepciją. Tai, susirinkusiųjų nuomone, reikia padaryti kuo skubiau, kad būtų galima kreiptis į įvairius fondus, ieškant lėšų jos tikslų įgyvendinimui.

Pirmasis ir svarbiausias darbas, kurį PBAB padarytų turėdami lėšų, būtų atliktas pastato lazerinis skenavimas, fiksuojant bei įvertinant laikančiųjų pastato konstrukcijų būklę. O iki žiemos turėtų būti uždengtas bažnyčios stogas laikina danga, saugant likusią jo dalį nuo įgriuvimo.

Plaškių atstatymo bendrija Swebanke atidarė banko sąskaitą, į kurią kviečia aukoti visus, kurie neabejingi šio krašto praeičiai ir norėtų prisidėti prie jos puoselėjimo. Specialios sąskaitos numeris – LT487300010151661311. Bendrija nepaprastai dėkinga visiems aukotojams.

Visus bendrijos veiklos žingsnius galima stebėti  Facebook puslapyje: www.facebook.com/Plaškiai/

Norintys gauti daugiau informacijos, prašome skambinti telefonu 868231178.

Plaškių bažnyčios atstatymo bendrijos valdyba.

Susirinkimo rengėjų nuotraukos. 

Be the first to comment on "Darbą pradėjo Plaškių bažnyčios atkūrimo bendrija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*