Charakterius atskleidė pelkė, potvynis ir… Šilutės teatras

Ketvirtadienį Šilutėje buvo Teatro vakaras. Šilutiškiams buvo parodytas pagal Hermano Zudermano apysaką sukurtas vaidinimas „Namo statymas“. Jį šios inscenizacijos autorius ir režisierius Sergėjus Paciukas pavadino fragmentais.

Prieš pradedant spektaklį S.Paciukas keliais žodžiais pristatė naują Šilutės kamerinio teatro spektaklį, kuris sukurtas pagal vokiečių rašytojo H.Zudermano apysaką „Jonas ir Erdmė“. Režisierius sakė, kad daugelis režisierių vengia šio autoriaus, nes Zudermano apysakos pernelyg buitiškos. Tuo tarpu šilutiškiai pabandė į tai pažiūrėti moderniai. Spektakliui specialiai buvo sukurta šiuolaikinė muzika ir choreografija. S.Paciukas sakė, kad per valandos ir dvidešimt minučių trukmės vaidinimą, labai sunku perduoti apysakos grožį, dėl to scenoje vykstantis veiksmas ir buvo įvardintas fragmentais, kuriais bandyta kurti XX amžiaus pradžios šio krašto atmosferą. Tuomet šalia Šilutės esančioje Žalgirių pelkėje ir kūrėsi naujakuriai Jonas ir Erdmė.

Ir išties, žingsnis po žingsnio drauge su aktoriais žiūrovai paniro į to meto aplinką. Čia būta daug šokio pagal šiuolaikinę, tačiau neblogai pelkei tinkančią su papildomais garsais muziką. Pirmoje vaidinimo pusėje viso to būta kiek daugoka, tačiau tai greičiausiai buvo būtina, norint perteikti naujakurių kūrimąsi liulančioje pelkėje. Visą tai „organizavo ir statė“ jaunieji aktoriai. Antrojoje, kur dėl pavasarinio visą naikinančio potvynio daugiau dramatizmo ar net tragizmo, pagrindinėje scenos erdvėje daugiau įspūdžius perteikinėjo vyresnės kartos artistai.

Taip žingsnis po žingsnio atsiskleidė ne tik to meto atmosfera, bet ir pelkėje gyvenusių žmonių charakteriai ir santykiai. Visą tai išryškino bendra gamtos stichija – potvynis. Tuomet kiekvienas ir pasirodė kuo esąs.

Nors spektaklyje viso labo vaidina tik keturi aktoriai – jaunoji kartos atstovai Kamilė Andriuškaitė ir Jonas Viršilas bei vyresnieji Alma Rimkevičiūtė bei Vytautas Bartuška, – tačiau jie puikiai perteikė būrį tipažų. Ypač šauniai pasirodė V.Bartuška, savo vaidyba bei balso tembru (ar net tarme) pertiekęs daugybę to meto šio krašto žmonių.

Muziką šiam spektakliui kūrė kompozitorė Egidija Medekšaitė, o choreografijas – Joana Baguckaitė.

Be the first to comment on "Charakterius atskleidė pelkė, potvynis ir… Šilutės teatras"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*