Bitėnuose duris pravers M.Jankaus laikų klėtelė

Šį šeštadienį, Muziejų nakties metu, Bitėnuose, Pagėgių savivaldybėje, vyks iškilmės. Čia bus paminėti du su Martynu Jankumi susiję įvykiai: jo mirimo 70-osios metinės bei jam ir jo darbams skirto muziejaus 35 metų veiklos sukaktis.
zŠeštadienį oficialiai duris atvers ir naujas statinys istorinėje Mažosios Lietuvos patriarcho sodyboje – atstatytoji M.Jankaus ūkio klėtelė. Spaudos draudimo laikais, be tiesioginės paskirties, ji taip pat buvo naudojama ir kaip slėptuvė draudžiamai literatūrai.

Nors M.Jankaus muziejaus darbuotojos bei direktorė Liudvika Burzdžiuvienė ir buvo užsiėmusios būsimo renginio darbais, tačiau pastaroji sutiko palydėti į baigiamą atidarymui parengti klėtelę ir labai trumpai papasakoti, kas joje bus įrengta ir kas čia vyks.

Liuda

M.Jankaus muziejaus direktorė L.Burzdžiuvienė labai džiaugiasi atkurtąja klėtele.

L.Burzdžiuvienė džiaugėsi naujuoju muziejaus sodybos statiniu ir jo atsiradimu. Ji prisiminė, kaip statybininkai iš Šilutės „Stamelos“ įmonės pirmą kartą pasirodė liepos mėnesį. Tuomet buvo apžiūrėti istoriniai pamatai bei išlikęs rūsys, ant kurio ir buvo vėliau pastatyta klėtelė. Realūs statybos darbai prasidėjo rugsėjį, o raktus nuo naujo statinio „Stamelos“ darbuotojai muziejininkams įteikė jau gruodžio mėnesį. L.Burzdžiuvienė gerai atsiliepė apie čia dirbusius statybininkus ir jų darbų vadovą Eduardą, nes viskas buvo daroma labai kruopščiai ir atidžiai, suprantant šio statinio vertę. Be to, darbai buvo derinti su muziejininkų pageidavimais.

Direktorė sakė, kad kasmet vis plečiantis muziejui, kaupiant naujus eksponatus, vis sunkiau rasti erdvės šviečiamosioms programoms. O jų, susijusių su spauda, senosios spaustuvės tradicijomis bei su kitomis muziejinėmis veiklomis, M.Jankaus muziejaus darbuotojai yra parengę ne vieną. Tad naujos patalpos atsiradimas praplės galimybes sukuriant naują vietą šiems dalykams rengti.

Pagrindinė veikla atkurtoje klėtelėje bus siejama su ten įrengta knygrišykla bei su pasakojimu apie knygos kelią. L.Burzdžiuvienė džiaugėsi, kad atsitiktinai pavyko įsigyti vieno garsiausių Lietuvos knygrišių – restauratorių Leono Panavo knygrišyklą. Pastarąją po vyro mirties pardavė jo našlė. Profesoriui Domui Kaunui tarpininkaujant, pavyko nupirkti visą knygrišyklą. Tad netrukus čia bus galima ne tik pamatyti, kaip knygos būdavo įrišamos ar restauruojamos, bet ir patiems to pasimokyti. Muziejininkės iš Bitėnų prieš mėnesį jau lankėsi Vilniuje, kur susipažino su Mokslų akademijos Vrubvevskių bei Vilniaus universiteto knygų restauratoriais, jų darbu.

Antrame šios klėtelės aukšte įrengta erdvi tokiam pastatui konferencijų bei renginių salė. Pro jos langus atsiveria nuostabus Mažosios Lietuvos paveikslų sodo po atviru dangumi vaizdas. Čia planuojama rengti paskaitas, susitikimus bei kitokius renginius.

L.Burzdžiuvienė džiaugėsi prasidėjusia bičiulyste su Švedijoje gyvenančia Marina Kliučinskaja. Vertėja dirbanti iš Klaipėdos kilusi moteris už savo pinigus Europos aukcionuose perka su lituanistika susijusius eksponatus ir juos dovanoja muziejui. Taip stengiamasi išsaugoti lituanistinį paveldą. Kelios taip įsigytos graviūros su knygų gimimo vaizdais bus išdidintos ir papuoš klėtelės sienas. Jos taip pat tarnaus ir kaip mokomoji priemonė.

Tačiau tai tik pirmas žvilgsnis į šią naujovę. Kas čia bus daugiau apie tai L.Burzdžiuvienė su M.Jankaus muziejininkėmis papasakos šeštadienį, klėtelės atidarymo ceremonijos metu.

Šeštadienį be šių iškilmių vyks ir Muziejų nakties renginiai, pavadinti „Rožės pražydėjimas tamsoj“. Čia „Ąžuoliniai berželiai“ ir Indrė Dirgėlaitė kurs džiazo kompoziciją. Poetinį žodį tars aktorius Sigutis Jačėnas.

Kletele-1

Atstatyta klėtelė puikiai įsikomponavo į prieš beveik porą dešimtmečių atkurtą M.Jankaus spaustuvės aplinką.

Kletele-2

Praėjusią savaitę baldai būsimai knygrišyklai jau buvo sustatyti.

Kletele-3

Erdvi konferencijų salė.

Kletele-4

Į antrą aukštą pakylama gražiais grabupiškių Bukauskų pagamintais laiptais.

Kletele-5

Pagrindinė M.Jankaus muziejinė ekspozicija buvusioje spaustuvėje.

Kletele-6

M.Jankaus muziejininkės. Iš kairės: Laima Žemgulienė, praktiką čia atlikusi VU studentė Rytė Juciūtė, muziejaus direktorė L.Burzdžiuvienė ir L.Vasiliauskaitė.

Be the first to comment on "Bitėnuose duris pravers M.Jankaus laikų klėtelė"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*