Atsiminimai: Vydūno sugrįžimas

Kadras iš filmo „Vydūnas amžinosios atminties kelias“

Likimas buvo maloningas, suteikdamas galimybę prisidėti prie Vydūno sugrįžimo į Tėvynę praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje.

Dabar daugelis dalykų atrodo lyg savaime suprantami, kai tuo tarpu anuo metu reikėjo ir išmonės, o kai kada ir drąsos, nes tik Atgimimo aušroje radosi galimybė jau pusę lūpų pradėti kalbėti apie Vydūną. O jis mokė žmonės mylėti save, savo žmones bei Tėvynę. Kas kiek anksčiau tuometinėje sovietinėje sistemoje buvo tiesiog neįmanoma ar net baudžiama…

Tais laikais daugelį dalykų teko patirti asmeniškai ir su bendraminčiais nemažai nuveikti, kad šiandien turėtum tokią Tėvynę, kokią šiandien turime. Vienas iš tokių darbų – Vydūno sugrįžimas.

Ne kartą rengiausi visus tuo metu išgyventus įvykius ramiai atsisėdęs surašyti, tačiau vis atrodo, lyg tam dar ne laikas. Galiausiai Pagėgių Vydūno viešosios bibliotekos informacinio – bibliografinio skyriaus vedėjos Astos Andrulienės ilgai šnekinamas galiausiai ryžausi prieš kamerą pasidalinti savo atsiminimais. Juos ir turite galimybės čia išklausyti.

Šie atsiminimai paimti iš A. Andrulienės dokumentinio filmo „Vydūnas amžinosios atminties kelias“. Jis didelės apimties. Todėl nenorint blaškyti dėmesio, savo pasakojimą, kuris susiję su tiesioginiu Vydūno sugrįžimu, siūlau čia atskirai. O tie, kurie norės šį filmą visą pažiūrėti, pamatys jį paspaudę šią nuorodą.

Tuo pačiu noriu pasakyti, kad daugelį dalykų tuo metu teko daryti kartu su draugais bei bendraminčiais, už ką jiems visiems esu dėkingas. Daug prie Vydūno sugrįžimo prisidėjo tuomet Priekulėje gyvenęs Kazys Budginas, apie kurį, deja, jau reikia sakyti Šviesios atminties. Jis iš ties Mažosios Lietuvos kultūros labui nuveikė labai nemažai. Ir ne tik dėl Vydūno, bet ir dėl daugelio kitų asmenybių sugrąžinimo į mūsų gyvenimą bei kultūrinę aplinką. Jo atminimui apie jį ir jo veiklą žurnalo „Rambynas“ 2013 m. rugsėjo mėnesio Nr. 1 (16) buvo publikuotas straipsnis „Ieškotojas. Kazį Bugdiną atsimenant“. Sutrumpintas šio teksto variantas „Ir prieš 29 metus Lietuvą sujaudino atradimas“ yra paskelbtas ir 2017 m. balandžio 10 d. internetinėje svetainėje „Šilainės kraštas“.

O užbaigiant dar kartą norisi pakartoti: esu labai dėkingas likimui, kad teko pažinti ir bendrauti su daug įdomių žmonių ir prisidėti prie Vydūno sugrįžimo. O ir kitų prasmingų darbų teko vėliau nuveikti.

Gero žiūrėjimo – Saulius Sodonis

Be the first to comment on "Atsiminimai: Vydūno sugrįžimas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*