Atgiję senosios pasaulėžiūros vaizdiniai

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos palėpėlėje iki birželio 30 d. eksponuojama profesionalių skulptorių Aušros Jasiukevičiūtės ir Daumanto Kučo jungtinė paroda „Mažoji skulptūra“. Pavadinimas trumpas ir lakoniškas. Tačiau nusivilti nereikėtų, nes už parodos pavadinimą bei autorius kalba patys kūriniai. Jie mums tarsi seka pasaką, pripildytą Pasaulio ir Lietuvos istorijos, kultūros fragmentų.

Grįžkime į pradžių pradžią… Kai tik buvo sukurtas nuostabus, dar žmonijai nepažintas pasaulis, kupinas pavojų, mitais bei simboliais apipintų gamtos reiškinių. Žemė, vanduo ir saulė. Vien šie elementai apipinti padavimais, legendomis, netikėtais pasakojimais ir menamais prisiminimais. Užtenka naktį pažvelgti į dangų, žvaigždėtą, beribį… kad pasijustum, jog esi tik mažas mažas sraigtelis kažko didingo ir paslaptingo.

Keitėsi pasaulis, o su juo – trapūs žmonių likimai. Jie kovėsi už savo būtį akmenimis, ietimis, kalavijais… Pasitelkė išmanumą ir žinias. Deja, vėliau žmonės patys sau priešai pasidarė. Kol atsigręžė į save, į savo šeimą ir kertinius moralinius principus. Galų gale juk yra tik Ji ir Jis.

Tik žvilgtelėjus į menininkų darbus, gali pajusti tą pirmapradį, gaivališką žmogaus ir pasaulio trapumą, susipynusį su energetine jėga, kuri tarsi vulkanas – gali bet kur ir bet kada išsiveržti iš vidaus arba, šiuo atveju, iš metalo. Itin stipri aura sklinda žvelgiant į vyro ir moters siluetus. Tai tarsi In ir Jang – du visur randami priešingi, tačiau vienas kitą papildantys pradai. In siejamas su tamsa, pasyvumu, moteriškumu, naktimi. Jang yra šviesus, aktyvus, vyriškas, susijęs su diena. Jie kartu – tai harmoninga visuma, kurią aprėpia beribė visata.

Visata ar beorė erdvė pripildyta protu nesuvokiamos energijos ir paslapčių. Daugybę jų atskleidžia ažūriniai mini pasauliai. Tačiau neapsigaukite, nors jie ir maži, bet daugiaplaniai, su atvirais arba paslėptais simboliais, metaforomis. Įsižiūrėjus į juos, akys ir sąmoningas mąstymas atskleidžia nemažai mįslių. Atidesnis bei drąsesnis gali net pasukti stebuklingą sraigtelį ir… išgirsti tai, ką kiekvieną parodos lankytoją sujaudina.

O kas jaudina ir inspiruoja pačius parodos autorius? Kaip teigia A. Jasiukevičiūtė, ši paroda – tai dviejų kūrėjų bandymas  kalbėti apie gyvenimą, jo mažus dalykus, pasakojant „dideles” istorijas, kuriant savas vidines erdves, kur būtų galima atsikvėpti, sustoti ir tiesiog stebėti, kaip teka nerimas pro šalį, kaip lėtėja laikas. Šiandien juk tikra prabanga – stabtelėti vien tam, kad pažiūrėtum, koks įdomus mus supantis pasaulis. Apsilankykite bibliotekoje, ir toks kelios minutės Jums taps brangakmenio vertės akimirka. Nuo liepos 5 d. paroda bus eksponuojama viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filiale (Pergalės aikštė 17, Ž.Naumiestis).

Inga Radavičiūtė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Bibliotekininkystės ir kraštotyros skyriaus
bibliotekininkė-bibliografė

IMG_6235 IMG_6225 IMG_6228 IMG_6230 IMG_6231 IMG_6232

Be the first to comment on "Atgiję senosios pasaulėžiūros vaizdiniai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*