Ar jau užmiršta H.Zudermano jubiliejaus programa?  (papildyta)

Kovo 15 dieną Šilutėje, H.Šojaus muziejuje, vyko pasitarimas, kuriame buvo kalbama, kaip bus pagerbtas bei visuomenei pristatomas vokiečių rašytojas Hermanas Zudermanas (Hermann Sudermann). Toks Šilutės rajono valdžios ir jos įstaigų dėmesys kilo po to, kai kultūrinė bendruomenė pasipiktino ir pasipriešino rašytojo ekspozicijos gimtajame jo name Macikuose uždarymui. Ji buvo įrengta per stebuklą iki mūsų dienų išlikusiame Macikų dvaro pastate, kuriame prieš 160 metų – 1857 metų 30 dieną – būsimasis rašytojas ir gimė. Šio pasitarimo metu taip pat buvo pristatyta ir H.Zudermano 160-ųjų gimimo metinių sukakties ir vokiečių kultūros dienos Šilutėje programa.

Joje – darbai, kuriuos jubiliejiniais metais bei ateityje darys ar vykdys Šilutės savivaldybė su jai pavaldžiomis įstaigomis bei partneriais. Tačiau panašu, kad pristatė programą ir užmiršo ją. Taip galima pamanyti pasižiūrėjus į jos vykdymą.

Joje numatyta, kad iki birželio mėnesio „Macikuose, H.Zudermano tėviškėje, pastatyti informacinį stendą apie Macikų dvaro istoriją ir rašytoją H.Zudermaną“. Numatyti ir vykdytojai: „Šilutės r. sav. Kultūros skyrius, Šilutės H.Šojaus muziejus. Partneris – Šilutės r. vokiečių kilmės gyventojų bendrija „Heide“. Tačiau šiandien jau kone birželio vidurys, o Macikuose, prie istorinio dvaro namo – nieko nėra. Galima tik pagaliau pasidžiaugti, kad bent jau pagaliau pabaigtas dažyti šio istorinio namo fasadas, kas labai ilgai čia atvažiavusiems liudijo vietos valdžios abejingumą istorijai.

Programa_ZUD-2

Taip pat iki birželio mėnesio viešai programoje pasiskelbta „viešinti tinklalapiuose H.Zudermano gyvenimą, kūrybą“. Tai turi daryti Šilutės F.Bajoraičio viešoji biblioteka ir Šilutės H.Šojaus muziejus. Rašytojams bei visiems su raštija susijusiems šio krašto žmonėms pristatyti biblioteka turi specialią svetainę Šilutės knygininkai. Joje jie pateikti pagal gyvenamą laikotarpį. XIX a. garbingai ir pradeda H.Zudermanas. Jam skirtame puslapyje rašytojas enciklopediškai ir pristatomas.

Tuo tarpu Šilutės H.Šojaus muziejaus svetainėje dėmesio vokiečių rašytojui H.Zudermanui kiek trūksta. Tiksliau, apie rašytoją pateikta informacija nėra lengvai ir aiškiai randama bei nepakankamai patraukliai pateikta. Šilutės muziejaus direktorė Indre Skablauskaitė sutiko su išsakytomis pastabomis ir netrukus muziejaus interneto svetainė buvo kiek pertvarkyta. Taip pagrindinėje svetainės dalyje atsirado nuoroda į Hermanui Zudermanui skirtą puslapį. O jis, muziejaus direktorės sakymu, taip pat dar bus tvarkomas ir tobulinamas, nes kai kurią dabar ten esančią informaciją reikia pateikti kiek kitaip. O tam prireiks šiek tiek laiko.

Vokiečių rašytojas H.Zudermanas ne tik kad čia gimė – Šilutės senosiose kapinėse palaidoti jo tėvai. Tai labai liūdna ir garbės nedaranti Šilutės miesto vieta, kurią nesunkiai galėtumėme pavadinti apleista teritorija. Jos viduryje ir yra rašytojo tėvų kapas. Jo tvorelę prieš keletą metų sutvarkė negalintys valdžios neveiklumo apsikęsti šilutiškiai. Gaila, bet dar ne taip senai jų kapavietę žymėjo metalinė lieta plokštelė. Matyt, norint ją nuplėšti, ji buvo sudaužyta. Dabar jos vietoje rašytojo tėvų kapus žymi prieš keletą metų padaryta medinė lentelė. Šį kapą prižiūri Šilutės bibliotekininkai. Patarti specialistų, jie tik simboliškai pasodina kelias gėles bei nuravi želiančias piktžoles.

H.Zudermano tėvų kapas Šilutės senosiose kapinėse.

H.Zudermano tėvų kapas Šilutės senosiose kapinėse.

Susiję straipsniai:
Žinia: Hermano Zudermano muziejaus Šilutėje nebėra
Siūlo grįžti į pradinę padėtį dėl H.Zudermano
Susirinkusieji buvo vieningi – H.Zudermanas turi likti „savo namuose“
Dėl H.Zudermano ekspozicijos Macikuose nežinia išlieka
Ekspozicijos nebus, bet kontūras turėtų išlikti

Be the first to comment on "Ar jau užmiršta H.Zudermano jubiliejaus programa?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*