Apeigų ir burtų Rambyne per Jonines netrūks – PROGRAMA

Šiais metais vidurvasario šventė ant Rambyno kalno „Tradicijų pynė pagal Vydūną“ prasidės kiek anksčiau – birželio 22 dieną. Gal ir ne visiems bus paprasta tuomet čia dalyvauti, tačiau kitaip negalima – tik vidurdienį vasaros augalai atsiskleidžia visu savo grožiu ir spindesiu.

Trečiadienį, birželio 22 dieną, 12 valandą, prasidės žolynų pleneru pavadintas „Saulės šokis“. Jis vyks pievoje šalia Nemuno prie Rambyno kalno. Plenerą drauge su Pagėgių krašto liaudines meno mėgėjų draugija rengia etnografijos žinovė Aksavera Mikšienė. Čia kviečiami dalyvauti visi, kas nori susipažinti su senaisiais apeiginiais dalykais, išmokti pinti Joninių (Rasų) vainikus. Bus kalbama apie trumpiausios dienos ženklus, naudojamus kerus bei saulės vaidmenį tuo metu. O iš prasiskleidusių žolių žiedų bus kuriamas saulės ženklas. Jis bei kiti tądien iš žolynų nupinti šventiniai atributai bus naudojami per Jonių apeigas. Planuojantieji (ir galintys) į šį plenerą atvykti, turėtų jam skirti bent porą ar net trejetą valandų.

Jonines-1Jau tos dienos pavakare prie stebuklingų galių turinčios Raganų eglės rengiama teatralizuota programa. Tai linksmas pramoginis renginys, skirtas įvairaus amžiaus žmonių pasidūkimui bei pašėliojimui. Čia bus rengiami „raganų užkalbėjimai“, siūlomi būdai galių stiprinimui. Bus ir kitokių atrakcionų. Vienas iš pagrindinių šios dalies „įrankių“ – raganų šluotos. Dalyviams taip pat numatyta teatralizuota ekskursija bei kitos pramogos. Tad svečių 18 valandą laukiama prie lieptelio link Raganų kalno. Tuomet ir prasidės „Cit, Pagėgių raganos miega“ pavadinta programa.

O kitą – birželio 23 dieną – 17 valandą Joninių šventės prasidės apeigomis Rambyno kalno papėdėje, kada į šventę susirinkę žmonės bus kviečiami kupoliauti, pinti vainikus ir plukdyti juos į Nemuną. Tuomet bus prisiminti visi su šia švente susiję ritualai.

Jonines-319 valandą rengiamas iškilmingas Joninių šventės atidarymas ant Rambyno, prie aukuro. Šiais metais šventė skirta „Lietuviškam žodžiui“. Todėl atidarymo metu bus prisimintas Martynas Mažvydas, pirmosios lietuviškos gramatikos autorius Danielius Kleinas, pirmosios į lietuvių kalbą išversto biblijos bei kiti su raštija ir lietuvišku žodžiu siejami dalykai. Kiekvienais metais skirdami Joninių šventę vis kitiems Mažosios Lietuvos kultūros dalykams, šios šventės rengėjai tuo pabrėžia jos skirtumus nuo kitur Lietuvoje tądien švenčiamų Joninių.

Pusę aštuonių – visas dėmesys chorams. Tai tąsa dar XIX a. pabaigoje Vydūno pradėtų švęsti Jonių. Tuomet jis su savo vadovaujama „Tilžės giedotojų draugija“ ant Rambyno ir ėmė rengti chorinės muzikos šventes. Pagerbiant tai šventė taip ir vadinama „Tradicijų pynė pagal Vydūną“. Šiemet čia dainuos chorai iš Pagėgių, Šiaulių, Kretingos bei atvykę iš kitur.

21 valandą bus uždegtas pagrindinis Joninių laužas. Prie jo taip pat pasirodys įvairūs meno kolektyvai, netoliese veiks amatų kiemelis.

Jonines-2Trumpiausios nakties vidurnaktį šventės dalyviai bus pakviesti dalyvauti eitynėse Raganų takais į Martyno Jankaus muziejų. Sėkmingai įveikusiųjų čia lauks švento Rambyno žolelių magija:  Vilkyškių, Kriokiškių bei Žukų bendruomenių žmonės vaišins karšta arbata bei specialiomis žolelių arbatų vonelėmis pailsusioms žygeivių kojoms atgaivinti.

Muziejaus kieme rengiamas naktinis spektaklis pagal Pauliaus Širvio žodžius „Velnioniškai vienas“. Jį atliks aktorius iš Anykščių Jonas Baziliauskas. Vėliau naktis Arinos ir grupės koncertas.

Kylant saulei, apie 3 valandą, rengiamos jos sutiktuvių apeigos, prausimasis ryto rasoje bei tradiciniai pusryčiai pas Martyną Jankų.

Nuotraukos iš šventės rengėjų archyvo. 

Print

Be the first to comment on "Apeigų ir burtų Rambyne per Jonines netrūks – PROGRAMA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*