Apeigos Vilkyškiuose buvo nuostabios (nuotraukos, video)

Nepaprastai jaukioje, neseniai restauruotoje Vilkyškių evangelikų liuteronų bažnyčioje sekmadienį Broniaus Kutavičiaus oratorija „Paskutinės pagonių apeigos“ prasidėjo šių metų festivalis „Vargonų muzika Vilkyškiuose“. Nuostabus muzikinis kūrinys, puikus atlikimas bei sakralinė jo atlikimo vieta nepaliko abejingų – iš bažnyčios žmonės išėjo pakylėti.

Jau daug metų šį festivalį rengia Vilkyškių evangelikų liuteronų parapija, kunigas Mindaugas Kairys ir šio festivalio siela Laura Matuzaitė-Kairienė. Padedami būrio rėmėjų šie žmones sugeba pasikviesti puikius atlikėjus bei parinkti nuostabiai po senosios bažnyčios skliautais skambančius muzikinius kūrinius. Tad ir šių metų festivalio įžangai parinkta 1978 metais B.Kutavičiaus parašyta oratorija buvo puiki paraiška į aukštą festivalio meninį lygį.

Bažnyčios aplinka leido žiūrovams pasijausti kaip tikrose senosiose protėvių atliekamose apeigose. Pagrindinę partiją atliko jauna dainininkė Lina Dambrauskaitė (sopranas). Jai padėjo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos choro merginų grupė. Jų daugiabalsis dainavimas bei sutartine atliekamos dainos nuostabiai derėjo su solistės dainavimu. Bažnyčios vargonais grojanti Renata Marcinkutė Lesieur sustiprino seniesiems pagonis ateinančių permainų įspūdį. O valtornų kvartetas, primenantis senųjų ragų skambesį, savo garsais papildė dviejų skirtingų pasaulėjautų būsimą susiliejimą.

Po bažnyčios erdvę iš lėto judančios choristės ir jų balsai leido klausytojams būti betarpiškais šių apeigų dalyviais. Įspūdis ir būsena buvo tokia gili, kad niekas nė nepastebėjo, kaip visa tai lyg ir netikėtai baigėsi. Pasirodymas buvo toks tikroviškas, kad rodėsi dar būtų galima klausytis ir klausytis bei tame pakilime ilgėliau pasilikti.

Šioms muzikinėms apeigoms vadovavo dirigentas Jurijus Kalcas, pats nepaprastai primenantis  senąjį dvasininką.

Padėkoję šio muzikinio kūrinio atlikėjams bei klausytojams L.Matuzaitė-Kairienė bei kunigas M.Kairys pakvietė į kitą festivalio koncertą, kuris vyks gegužės 26 dieną.

Be the first to comment on "Apeigos Vilkyškiuose buvo nuostabios (nuotraukos, video)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*