Amatų diena Kalnalių kaime

Ūkininkai iš Kalnalio kaimo - Ilona ir Toma Griškai pasakoja sodybos istoriją.

Trečiadienį, iškart po pirmųjų birželio šalnų, greta Švėkšnos esančiame Kalnalio kaime, ūkininkų Ilonos ir Tomo Grikšų sodyboje buvo surengta Amatų diena. Tai Švėkšnos bendruomenės surengto projekto „100 metų – tautiškumo, kančios, vilties“ dalis. Projektui finansinę paramą per Kaimo rėmimo programą suteikė Žemės ūkio ministerija.

Šiuo Amatų dienos minėjimu prasidėjo kelių renginių ciklas. Čia jau nuo pirmadienio, globojami Ilonos ir Tomo, darbuojasi tautodailininkai Rolandas Sūdžius, Petras Balsys ir Vytautas Bliūdžius. Per tas keletą dienų jie iš ąžuolo droš skulptūras. Numatyta, kad P.Balsio medinė skulptūra birželio 14 dieną bus pastatyta ant Parakaunyčios kalno. Kitoms medinėms skulptūroms suplanuotos kitos vietos.

Trečiadienį vykusi Amatų diena buvo skirta edukacijai: Šilutės bei aplinkinių rajonų tautodailininkai mokė čia atvykstančius moksleivius įvairių amatų paslapčių. Šilutiškė Darija Šedienė mokė žalvarinių papuošalų darymo, Rasa Balsevičienė iš Kretingos – vilnos vėlimo, šilutiškis keramikas Julius Katauskas senovinio raugo keramikos, o jo žmona Isma – tapybos ant medžio, svečias iš Pagramančio Emilis Kaušas – medžio dirbinių, inkakliškė Virginija Rukšnaitienė – karpinių iš popieriaus. O panorę išbandyti kalto aštrumą galėjo tai padaryti pamokyti R.Sūdžiaus. Būta ir kitokių edukacinių užsiėmimų, kurie atvykusiems moksleiviams labai patiko. Visą šią dalį surengė Švėkšnos amatų centras, kuris yra Šilutės turizmo informacinio centro dalis. Kaip dalinosi įspūdžiais viena iš Amatų centro darbuotojų, suktis reikėjo spėriai, nes moksleivių galėjo būti apie keletą šimtų. Ir ne tik iš Švėkšnos, bet ir aplinkinių miestelių.

O pavakare į Grikšų sodybą Kalnalio kaime rinkosi vyresnieji. Žmonės apžiūrinėjo amatininkų stendus, bendravo su jais. Tuo metu ant tvenkinio kranto rusniškis Bronius Kalvaitis virė žuvienę, šiupinį – Aidas Ragelis iš Šilutės. Svečiai buvo pakviesti vaišintis Česlovo Ramoškos vynais bei Katu Katu kepyklėlės keptais skanėstais.

Susirinkusiuosius linksmino kaimo kapela „Ašvelė“ iš Inkaklių, vadovaujama V.Rukšnaitienės. Vėliau juos pakeitė šilutiškių grupė „Karčema“.

Šeštadienį šioje pat sodyboje bus rengiamas šeimų krepšinio turnyras „Dėdės Tomo“ taurei laimėti. O birželio 14 – Gedulo ir vilties dieną – medžio drožybos plenero darbų pristatymas ant Parakaunyčios kalno.

Be the first to comment on "Amatų diena Kalnalių kaime"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*