Aiški istorinių vartų pamatų vieta

E. Vidrinsko nuotr.

Prieš porą savaičių senąsias Šilutės kapines prie geležinkelio tyrinėjo archeologų grupė. Pagrindinis jų tikslas – nustatyti buvusių vartų vietą. Darbas buvo sėkmingas – ji ne tik dabar aiški, bet ir atkastos pamatų liekanos.     

Patikslinti vartų buvimo vietą tapo aktualu, nes Šilutės rajono savivaldybė yra numačiusi istorinius kapinių vartus atstatyti. Prieš keletą dešimtmečių buvo parengtas projektas ne tik vartus atkurti, bet visas jas apjuosti tvora. Tačiau ekonominė padėtis bei kitokios įvairios priežastys lėmė, kad darbai nebuvo pradėti. Tad dabar tikimąsi grįžti prie to projekto, pradedant nuo istorinių vartų atstatymo.

Kaip sakė šiais darbai domėjęsis Šilutės gražinimo draugijos pirmininkas, architektas Egidijus Vidrinskas, vos už keliasdešimt centimetrų nuo žemės paviršiaus archeologai atrado gan neblogai atrodančias pamatų liekanas. Įdomu, kad jų atraminiai akmenys buvo šalia. Tad ne tik aiški vieta, ką ir siekta išsiaiškinti, bet ir jų dydis, plotis bei sudėtinės dalys. Architektas minėjo, kad kapinių koplytėlėje yra vartų fragmentai, kurie atitinka dabar paaiškėjusių vartų plotį. Kažin, ar tai iš šių kapinių, tačiau bent jau aišku, kaip galima ir istorinius vartus bus atkurti.

Vienintelė išlikusi istorinių kapinių nuotrauka.

Senosios Šilutės kapinės – vienos iš trijų išlikusių miestietiško tipo kapinių, kurias mažiausiai palietė nelemti XX a. istoriniai įvykiai bei žmonių abejingumas. Panašios Klaipėdos ir Tilžės, dabar  Sovietsko, istorinės kapinės – visiškai sunaikintos. Tad nors Šilutėje jos ir neišlaikė pirmapradžio savo pavidalo, tačiau krašto tyrėjams dar gali papasakoti labai daug. Ir ne tik apie čia palaidotus žmones. Čia galima dar suvokti kapinių išplanavimą, paminklų architektūrą, patyrinėti kalvystės tendencijas bei vystymąsi.

Atkuriant istorinių kapinių vartus, o ateityje ir tvorą, bus ne tik pagerbti čia Amžino poilsio atgulę Verdainės, Žibų, Cintjoniškių ar Šilokarčemos kaimų gyventojai, bet šiai vietai suteikta derama pagarba, kuria galės didžiuotis ne tik šilutiškiai.

Šilutės gražinimo draugijos informacija

E. Vidrinsko nuotraukos. 

 

Be the first to comment on "Aiški istorinių vartų pamatų vieta"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*