Nepabūgusios blogo oro Užgavėnės

Kiekvienais metais švenčiamos Užgavėnės. Tai – žiemos išvarymo bei pavasario prisišaukimo šventė. Manoma, jog šią dieną sočiai pavalgius, sotumas ir stiprumas lydės visus metus.

Šiemet sočių patiekalų netrūko jau ilgus metus organizuojamoje Švėkšnos Užgavėnių šventėje. Kaip žinia,  visi jie turi būti suvalgomi, nes iškart po Užgavėnių prasideda gavėnia – pasninko metas, trunkantis iki pat Velykų. Susirinkęs gausus būrys persirengėlių bei smalsuolių padirbėjo iš širdies – visi virėjai bei kepėjai grįžo tuščiais puodais ir keptuvėmis namo. Sočiais valgiais rūpinosi Silvas Liebus („Švėkšnos užkandinė“), kuris visus privaišino nepamirštamo skonio šiupiniu, Švėkšnos parapijos klebonas Julius Meškauskas taip pat nepabūgo didžiulio vėjo bei lietaus ir visus susirinkusius ragino ragauti jo gardaus plovo, Tradicinis amatų centras pasirūpino mažaisiais šventės dalyviais, kuriuos vaišino šokoladu aplietais širdelių blynais bei kakava.

Visi nespėję pasirūpinti šventinėmis kaukėmis, buvo kviečiame į grožio bei būrimo saloną „Pas Virgutę ir Onutę“ (Inkaklių kaimo kapela „Ašvelė“). O kam nuo sočiausių patiekalų pilvai išsipūtę gurgėjo, negaluojantys į „Ekstra pagalbą“ skubėjo („Švėkšnos neįgaliųjų draugija“). Išsiilgę pramogų per žiemos šalčius, galėjo vėžintis įspūdinga karieta, tempiama gražuolio arklio, šia smagia pramoga pasirūpino karietos ir arklio šeimininkas Antanas Girskis.

Visos šventės metu ne vienas pastebėjo besiblaškančią nuotaką (Irena Sūdienė), kuri įvairiausiais būdais bei gražiausiais žodžiais viliojo du svarbiausius popietės vyrus – Kanapinį (Petras Budvytis) ir Lašininį (Eugenijus Žemgulis). Žinoma, kovą dėl gražuolės nuotakos laimėjo Kanapinis, kuris kartu su mylimąją įžiebė šeimos židinį ir supleškino visas praėjusių metų negandas.

Įspūdingo grožio Morę pagamino Švėkšnos neįgaliųjų draugija. Kol gražuolė liepsnojo visi susirinkusieji dainomis, šokiais ir gera nuotaika varė žvarbų orą iš kiemo.

Šilutės turizmo informacijos centro filialo
Tradicinių amatų centras Švėkšnoje informacija 

Nuotraukos Danutės Gailiūnienės.

Be the first to comment on "Nepabūgusios blogo oro Užgavėnės"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*