Tarptautinė vaikų knygos mugė‘2017 „Kviečia baltos knygų burės!“ šurmuliavo net dvi dienas

Balandžio 27–28 d. Šilutės F. Bajoraičo viešojoje bibliotekoje vyko strateginis Šilutės rajono kultūros renginys ir pagrindinis 17-osios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės „#tuesibiblioteka“ renginys – tarptautinė vaikų knygos mugė‘2017 „Kviečia baltos knygų burės!“, kurios  pagrindiniai rėmėjai yra Šilutės rajono savivaldybė bei labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“.

Knygos renginių programą balandžio 27 d. pradėjo Šilutės kamerinis dramos teatras spektakliu „Sniego karalienė“ (aktoriai Alma Rimkevičiūtė, Vygantas Paldauskas, Vytautas Bartuška, režisierius Sergėjus Paciukas) pagal Hanso Kristiano Anderseno pasaką. Jaunieji žiūrovai kartu su aktoriais išgyveno garsaus danų pasakininko, vaikų literatūros klasiko sukurtą istoriją. Jie kartu su mergaite Gerda keliavo į Sniego karalienės šalį ieškoti jos brolio Kajaus, kurį paveikė piktosios karalienės burtai, ir visi kartu jį išvadavo.

Leidybos namų „Tikra knyga“ atstovai, vadovas Jaunius Lingys, aktorė Daiva Rudytė ir dailininkė Aušra Kiudulaitė, pristatė rašytojos Evelinos Daciūtės knygą „Laimė yra lapė“. Tai itin jautri istorija apie berniuko ir lapės draugystę, dosnumą, praradimo liūdesį, atradimo džiaugsmą, apie labai svarbų dalyką ir dideliam, ir mažam – apie laimę. Šios knygos pristatymo metu vyko nuotaikingos popierinių lapių dirbtuvėlės. Dalyviai ne tik išmoko pasigaminti knygelės personažą lapę, bet ir dalinosi laimės receptais, kuriuos užrašė ir iliustravo spalvomis didžiuliame popieriaus lape. Užrašytuose posakiuose vieni vaikai laimę įsivaizduoja kaip futbolą, kiti – kaip džiaugsmą, treti – kaip šeimą… Norintys turėjo galimybę įsigyti šios leidyklos spalvingų knygelių.

Šventės personažas Pelytė Minė (bibliotekininkė Ilona Jonikaitė) Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos pradinukus pakvietė į literatūrinį protų mūšį „Personažų pėdsekiai“. Spragintais kukurūzais kvepiančioje Konferencijų salėje rungėsi 8 komandos. Dalyviams teko ne tik pasukti galveles, bet ir kartu su Pelyte Mine pasportuoti. Keturių turų turnyre mokiniai atkakliai kovėsi, kiekviena komanda stengėsi kuo teisingiau atsakyti į jiems pateiktus klausimus. Komandos rungėsi taškas į tašką, tačiau nugalėjo „Suktukų“ komanda. Antrą ir trečią vietas, surinkę vienodai taškų, pasidalino „Gudragalviai“ ir „Žvitrieji“. Žaidimo nugalėtojams įteikti prizai – knygos.

Jaunuosius skaitytojus pradžiugino naujos, 2017 m. išleistos, Ignės Zarambaitės knygos „Elzė ir senojo dvaro paslaptis“ (leidykla „Nieko rimto“) pristatymas. Tai jau trečiasis knygų autorės, bibliotekininkės, dirbančios, kuriančios ir gyvenančios Šilutėje, leidinys. Ignė į literatūrą įžengė 2015 m., kai antrajame Nacionaliniame vaikų literatūros konkurse su pirmąja knyga „Emilio laiškas“ laimėjo geriausio metų debiuto nominaciją. 2016 m. pasirodė antroji autorės knyga „Skudurinukė“ (abi išleido labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“).

Savo naująją knygą „Draugystė“ pristatė ir jaunasis literatas, Šilutės Vydūno gimnazijos gimnazistas Lukas Arlauskas. Priešpaskutinėje gimnazijos klasėje besimokančio vaikino kūrybos bagaže – net penkios autorinės knygos, trofėjų kraitėje – penki „Lietuvos Maximalisto“ apdovanojimai. Jis yra tas žmogus, kurį kūryba ir sėkmė dar labiau stumia į priekį, ragina ieškoti naujų kūrybos proveržių bei potyrių. Knyga „Draugystė“ – apie nelengvą paauglio gyvenimo laikotarpį ir išgyvenimus, palikusius gilius pėdsakus. Ją Lukas parašė dar būdamas 9 klasėje. Autorius joje atsigręžia į praeitį, sunkų paauglystės laikotarpį, kai susikurdavo išgalvotus draugus tam, jog nebūtų visai vienas. Anot jaunojo kūrėjo, rašant emocijų nepritrūko. Pats būdamas linksmo būdo nuotaikingą įvykį aprašinėjo su juoko protrūkiais, o liūdną – neretai su ašaromis akyse.

I.Arlauskas pristatė ir visai kitą savo kūrybos sritį – programavimą. Baigęs dešimtą klasę per vasarą jis sukūrė pirmąją kompiuterinę programėlę – viktoriną „Quizzarium“. Šiuo metu ji įkelta į „Android“ operacinės sistemos aplikacijų platformą „Google Play“. Žaisti galima naudojant išmaniuosius telefonus ar planšetes. Lukas teigė, kad „Quizzarium“ – tai unikalus būdas lengviau mokytis.

Knygos mugės metu vyko literatūrinių dirbtuvių-konkurso „Šimtaeilis tau, LIE-TU-VA“ pristatymas, kuriame dalyvavo Šilutės rajono pradinio ir pagrindinio ugdymo mokiniai. Į šį konkursą noriai įsijungė Šilutės pirmosios ir Žemaičių Naumiesčio gimnazijos, Švėkšnos „Saulės“ gimnazija ir Inkaklių skyrius, Šilutės Pamario ir Saugų Jurgio Mikšo pagrindinės mokyklos. Labai dėkojame šių mokymo įstaigų mokinių mokytojams, kartu su savo mokiniais padėjusiems įgyvendinti bibliotekininkų idėją surengti šį konkursą ir taip prisidėti prie Lietuvos 100-mečio paminėjimo. Renginio metu šimtaeilį, kompetentingos konkurso komisijos sudėliotą iš mokinių sukurtų ketureilių, perskaitė Šilutės kamerinio dramos teatro aktorius Vytautas Bartuška, o muzikinę spalvą renginiui suteikė Šilutės meno mokyklos mokinė, nacionalinių ir tarptautinių konkursų diplomantė bei laureatė Karolina Stonytė (mokytoja Liudmila Sandra Tunaitienė). Perskaitant šimtaeilį taip pat talkino Vydūno gimnazijos ketvirtokė Gabrielė Paužuolytė.

Jaunieji knygos bičiuliai turėjo galimybę pabendrauti su tikru vaikų draugu, knygų autoriumi ir iliustruotoju Pauliumi Juodišiumi, surengusiu bene pačias triukšmingiausias kūrybines dirbtuves viešojoje bibliotekoje ir Kintų filiale. Dirbtuvių metu rašytojas su vaikais kūrė istoriją ir muziką jai. Visi kartu sugalvojo istorijos veikėjus – žvėrelius, aptarė, kaip jie atrodo, kur gyvena, kt. Taip gimė pasakojimas, kuriam jie kartu su rašytoju kūrė muzikinį foną – orkestrą. Iš popieriaus ir plastikinių šiaudelių sukurti pučiamieji instrumentai skleidė šiurpokus garsus. Kūrybinėse dirbtuvėse mokiniai sužinojo, kaip sukuriama istorija, vėliau galinti tapti knyga, animaciniu filmu ar spektakliu.

Balandžio 28 d. vyko tarptautinė konferencija „Skaitymo skatinimo dabarties ir ateities gairės Baltijos šalyse“, kurioje dalyvavo ilgamečiai bibliotekininkų bičiuliai – Bauskės centrinės bibliotekos (Latvija), Kaliningrado srities A. P. Gaidaro vaikų bibliotekos (Rusija), Šilutės rajono bendrojo lavinimo mokyklų bibliotekininkai.

Pranešimus skaitė ir savo patirtį darbe su vaikais pristatė Kaliningrado srities A. P. Gaidaro vaikų bibliotekos direktorė Oksana Anatoljevna Vasiljeva ir šios bibliotekos vyriausioji bibliotekininkė Andželika Viktorovna Zyrianova, Bauskės centrinės bibliotekos direktorė, akreditacijos komisijos pirmininkė prie Latvijos kultūros ministerijos Baiba Tormane bei šios bibliotekos direktorės pavaduotoja metodiniam darbui Mara Kulikauska, Bauskės muziejaus mokslinis bendradarbis Aigars Urtans, Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Informacijos skyriaus vedėja Sandra Jablonskienė.

Tarptautinės knygų mugės programą užbaigė efektinga kraštietės chemikės, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros specialistės, tarptautinės programos „Horizontas‘2020“ ekspertės, nacionalinio kontaktinio asmens tema „Saugi, švari ir efektyviai naudojama energija“ bei Europos atominės energijos bendrijos klausimais Sonatos Juciutės programa. Ji demonstravo magiškus, mokslu pagrįstus triukus su sausuoju ledu ir degančiomis rankomis, kuriuos išbandė visi norintys konferencijos dalyviai.

Be the first to comment on "Tarptautinė vaikų knygos mugė‘2017 „Kviečia baltos knygų burės!“ šurmuliavo net dvi dienas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*